5 vinkkiä tuottavaan apteekkiin

Miten apteekin tuottoa voi parantaa? Konsteja on monia, joten listasimme alle muutaman käytännön vinkin:

1. Sijainti, sijainti, sijainti

Sijainti on kaiken a ja o. Varmista, että apteekkisi sijaitsee parhaalla mahdollisella paikalla asiakasvirtojen äärellä. Onko se kauppakeskus, lääkärikeskus, kivijalka-apteekki vai joku muu? Kivijalassa kriittinen tekijä on pysäköintipaikkojen läheisyys ja määrä, kun taas kauppakeskuksessa kerros ja käytävä ovat tärkeitä asioita.
On hyvä pohtia, onko apteekilla varaa olla ”väärässä” paikassa? Joskus muutto on pakko toteuttaa kun taas toisinaan se on investointi paremman huomisen puolesta.

2. Apteekin layout ja asiakaspolut

Onko apteekkisi liiketilan koko potentiaali hyödynnetty? Onko palveluvalinnalla tarpeeksi tilaa? Muutoksella voidaan palveluvalinta saada asiakkaalle houkuttelevammaksi ja apteekille tuottavammaksi laajemman valikoiman avulla. Neliöt tehokäyttöön!
Pääseekö apteekissa liikkumaan helposti hyllyjen välissä vaunuilla tai rollaattorilla ja onko kassa helposti saavutettavissa?
Huolehdi että henkilökunnalla on hyvä näkyvyys reseptipisteeltä myymälään, jotta he huomaavat palveluvalinnassa olevan asiakkaan. Kulku reseptipuolelta palveluvalintaan tulisi olla sujuvaa ja helppoa.
Rikkinäiset kalusteet kannattaa poistaa ja tarvittaessa uusia.
Kiinnitä huomioita myös siihen että hyllyillä on selkeät ja helppolukuiset opasteet.

3. Hyllytys ja esillepano

Miten tuotteet on sijoiteltu apteekkiin; onko asiakkaan helppo löytää opastekylttien alta tarvitsemansa tuote, onko farmaseuttinen neuvonta helposti saatavilla?
Hyllysuunnitteluun kannattaa panostaa. Runsas ja siisti tuoterivi herättää asiakkaan kiinnostuksen. Hyllytyksen ammattilainen osaa tulkita apteekin myynti- ja kateraportteja ja tehdä hyllytyssuunnitelman apteekin parhaaksi.
Astu hetkeksi asiakkaan kenkiin ja mieti miten hän liikkuu myymälätilassa ja mihin hänen katseensa kohdistuu. Pienelläkin tuotenostolla voi olla selkeä vaikutus myyntiin, joten eri vaihtoehtoja kannattaa kokeilla rohkeasti.
Tarjoustuotteiden esillepano on myös tärkeää. Tuotteita tulisi olla runsaasti ja houkuttelevasti. Voit hakea inspiraatiota muista myymälöistä alan ulkopuolelta!

4. Valaistus

Kuten kerroimme aiemmassa blogikirjoituksessamme, valaistukseen on hyvä kiinnittää huomiota. Hyvä valaistus vaikuttaa asiakaskokemukseen ja tunteeseen tilasta. Vähin mitä voit tehdä on tarkistaa, että kaikissa valaisimissa on toimiva lamppu!
Vanhat valaisimet on hyvä vaihtaa energiatehokkaisiin LED-valoihin. Näin valaistus paranee ja rahaakin säästyy! Huolehdi, että spoteissa on toimivat valot ja että ne on kohdistettu oikein. Vaihda myös spotteihin LED-valot ja lisää tarvittaessa spottien määrää.
Poista myös ylimääräiset johdot näkyviltä. Tila tulee siistimmän näköiseksi ja varsinkin lattian siivous onnistuu helpommin, kun sen pinnassa ei loju ylimääräisiä johtoja tms. tavaraa.

5. Henkilökunta

Kun henkilökunta tuntee tuotteet ja luottaa itseensä niiden suosittelussa, ollaan jo pitkällä. Pidä siis huolta, että henkilökuntasi saa tarpeeksi koulutusta tuotteista, ja anna heille aikaa kouluttautua. Henkilökohtaisten myyntitavoitteiden asettamisen sijaan voisi pohtia, kuinka koko tiimiä voitaisiin palkita yhteisten tavoitteiden asettamisesta ja saavuttamisesta. Tämä vahvistaa myös tiimihenkeä!
Arvosta työntekijöitä, anna mahdollisuus kouluttautumiseen, huolehdi ergonomiasta ja luo parhaat edellytykset hyvälle työntekijäkokemukselle – se maksaa itsensä aina takaisin.

Jewallin kanssa asioidessasi käytössäsi on 20 vuoden kokemus apteekkisuunnittelun ja apteekkikalusteiden valmistuksesta. Autamme mielellämme juuri sinua.

Ota yhteyttä!

Marko Ojala
0400 557 317 
marko.ojala@jewall.fi

Ota yhteyttä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jewall Oy

Yli 30 vuoden ajan olemme mahdollistaneet satoja myymäläunelmia. Toteutuksia on tehty kokonaisten myymäläkonseptien luomisesta aina yksittäisiin esillepanokalusteisiin.

Toteutamme viihtyisät myymälätilat suunnittelusta toteutukseen omassa seinäjokelaisessa kalustetehtaassamme.

Myymälän uudistaminen on kanssamme helppoa. Ota ihmeessä yhteyttä!