Lääkelaatikosto vai apteekkirobotti?
Apteekkien asiakaspalvelun sujuvuus sekä lääketurvallisuus ovat keskiössä, kun pohditaan, miten reseptilääkkeet järjestellään ja jaellaan apteekissa. Ratkaisut näihin ovat olleet perinteinen lääkelaatikosto tai automatiikkaan perustuva apteekkirobotti. Mutta kumpi sopii juuri teidän apteekkiin?
Lääkelaatikoston ja apteekin varastoautomaatin toiminnot
Lääkelaatikosto on perinteinen ja helppokäyttöinen ratkaisu, joka perustuu manuaaliseen käyttöön. Se on kustannustehokas ja mahdollistaa lähes kaikenkokoisten ja -muotoisten lääkepakettien säilytyksen. Henkilökunta vastaa varastoinnista, hyllyttämisestä, inventoinnista ja keräilystä.
Apteekkirobotti eli varastoautomaatti automatisoi lääkkeiden varastoinnin, keräilyn ja inventoinnin. Se tehostaa apteekin toimintaa vapauttamalla henkilökunnan aikaa asiakaspalveluun ja muihin tehtäviin. Mikäli liiketilan korkeus sallii, niin lääkerobotin korkeutta voidaan nostaa ylöspäin mikä säästää lattianeliöitä muuhun käyttöön. Lisäksi lääkerobotti pienentää toimitusvirheiden riskiä ja optimoi varaston hallintaa.
Pääerot:
- Lääkelaatikosto: Helppokäyttöinen ja kustannustehokas ratkaisu. Sopii eri kokoisille lääkepaketeille ja on vähemmän riippuvainen teknisistä ratkaisuista, huolloista ja päivityksistä. Vaatii enemmän henkilökunnan työpanosta.
- Apteekkirobotti: Teknologisesti edistynyt ja skaalautuva. Minimoi manuaalisen työskentelyn. Apteekkirobotti vaatii suuremman alkusijoituksen, mutta investoinnin avulla voidaan säästää työvoimakuluissa. Apteekkirobotti työskentelee 24/7 ilman taukoja.
Kumpiko ratkaisu sopii sinun apteekkiisi?
Valintaan vaikuttaa moni asia; apteekin koko, budjetti, liiketilan ominaisuudet ja henkilökunnan määrä.
Apteekin koko
- Pieniä asiakasvirtoja palveleville apteekeille lääkelaatikosto on usein sopivin ratkaisu.
- Keskisuurille ja suurille asiakasvirroille apteekkirobotti on todennäköisimmin kustannustehokkain valinta.
Hinta ja budjetti
- Lääkelaatikosto on huomattavasti edullisempi alkuinvestoinneiltaan. Lääkelaatikoston investointi on noin 10 000–40 000 euroa riippuen mallista, tornien määrästä ja siitä hankkiiko uutta vai käytettyä.
- Uuden apteekkirobotin hankintahinta on keskimäärin 150 000–200 000 euroa, sekin riippuen paljon ominaisuuksista ja varastointikapasiteetista. Lisäksi tulee huomioida vuosihuollot. Isompi alkuinvestointi mahdollistaa säästämisen henkilöstökuluissa.
Tiesithän, että meiltä saat apteekkikalusteet hintatakuulla? Siitä voi käydä lukemassa lisää täältä.
Liiketilan ominaisuudet:
- Lääkelaatikosto voi olla kompaktimpi ratkaisu pieniin tiloihin. Huomioitavaa on että syvät laatikot mahtuvat kunnolla aukeamaan.
- Apteekkirobotti hyödyntää pystysuoraa tilaa, mikä sopii erityisesti korkeisiin liiketiloihin. Robotin eteen kannattaa varata tila ns. robotin etukalusteelle. Robotti voidaan tarvittaessa sijoittaa vaikka apteekin takatiloihin, josta lääkkeet kuljetetaan kuljettimilla reseptitiskille.
Henkilökunnan määrä ja työtehtävät:
- Mikäli painit henkilöstön riittävyyden kanssa, niin on hyvä huomioida lääkerobotin säästävän työaikaa ja täten henkilökunnan työpanosta voi suunnata tuottavampaan työhön.
- Työtehtävien mielekkyyttä ei ole syytä aliarvioida. Motivoituuko henkilökunta lääkelaatikoston täyttämisestä vai voisiko apteekkirobotti tuoda mahdollisuuksia mieluisampiin työtehtäviin? Tämä voi lisätä henkilöstön veto- ja pitovoimaa.
Huolto ja käytettävyys:
- Lääkelaatikosto vaatii vähäistä huoltoa; metallirunko on kestävä. Laakerit vaativat harvakseltaan uusimista..
- Apteekkirobotti tarvitsee normaalin vuosihuollon ja mahdolliset ohjelmistopäivitykset
Kysy myös henkilökunnan mielipidettä! Henkilökunnan osallistaminen apteekin tilojen suunnitteluun lisää henkilökunnan sitoutuneisuutta, kun he saavat äänensä esille. Voit käydä lukemassa lisää siitä, miksi henkilökunta kannattaa ottaa apteekkitilojen suunnitteluun mukaan.
Suunnitteluvaiheessa huomioitavaa
Kun suunnittelet apteekin muuttoa tai liiketilauudistusta, on hyvä pyrkiä huomioimaan ja ennakoimaan myös tulevaisuuden tarpeita. Jos valitset lääkelaatikoston, varmista, että liiketilaan on mahdollista asentaa myöhemmässä vaiheessa apteekkirobotti. Ammattimainen apteekkisuunnittelija ottaa nämä asiat aina kanssasi esiin. Apteekkisuunnittelijan ja lääkeautomaattitoimittajan yhteistyö on merkittävässä roolissa kun mietitään apteekin mahdollisia tulevia tarpeita ja skaalautuvuutta.
Laadukkaat lääkelaatikostot, kuten meidän kauttamme saatava italialainen ICAS-lääkelaatikosto, tarjoavat kestäviä ja tyylikkäitä ratkaisuja apteekin tarpeisiin. Valitsitpa kumman vaihtoehdon tahansa, lääkelaatikoston tai robotin, niin tärkeintä on arvioida apteekkisi nykyiset ja tulevat tarpeet sekä budjetti, jotta ratkaisu palvelee parhaiten asiakkaitasi sekä apteekkiasi.
Sekä lääkelaatikosto että apteekkirobotti voidaan personoida ilmeeltään yhteneväiseksi apteekin kalusteiden kanssa.
Lopuksi
Kokosimme vielä lyhyen tarkistuslistan valinnan tueksi:
- Onko apteekkisi pieni, keskisuuri vai suuri?
- Millainen budjetti on käytettävissä?
- Kuinka paljon tilaa apteekissa on käytettävissä?
- Tarvitaanko automaatiota työnteon tehostamiseksi?
- Onko henkilökuntaa tarjolla riittävästi?
- Mikä motivoi henkilökuntaa?
Toimimme yhteistyössä eri lääkerobottitoimittajien kanssa ja varmistamme yhdessä projektien sujuvuuden.
Onko asia ajankohtainen? Anna meidän auttaa.
Ota yhteyttä
Marko Ojala
0400 557 317
marko.ojala@jewall.fi
Katso myös
Ota yhteyttä!
Jewall Oy
Yli 30 vuoden ajan olemme mahdollistaneet satoja myymäläunelmia. Toteutuksia on tehty kokonaisten myymäläkonseptien luomisesta aina yksittäisiin esillepanokalusteisiin.
Toteutamme viihtyisät myymälätilat suunnittelusta toteutukseen omassa seinäjokelaisessa kalustetehtaassamme.
Myymälän uudistaminen on kanssamme helppoa. Ota ihmeessä yhteyttä!